Rodiče jsou povinni hlásit výskyt onemocnění Covid-19 v rodině, nařízenou karanténu a výsledky testování.

Více zde

Rodiče jsou povinni hlásit výskyt onemocnění Covid-19 v rodině, nařízenou karanténu a výsledky testování.

Více zde

Rodiče jsou povinni hlásit výskyt onemocnění Covid-19 v rodině, nařízenou karanténu a výsledky testování.

Více zde
Rodiče jsou povinni hlásit výskyt onemocnění Covid-19 v rodině, nařízenou karanténu a výsledky testování.
Více zde
Rodiče jsou povinni hlásit výskyt onemocnění Covid-19 v rodině, nařízenou karanténu a výsledky testování.
Více zde

Zajímavosti s úkoly

Zajímavosti s úkoly

Lidové pranostiky

Na svatého Řehoře -12.3. - čáp letí přes moře, žába hubu otevře, líný sedlák, který neoře.

Čáp je symbolem jara, nového života, naděje, věrné lásky a štěstí. Čápi nosí děťátka.

Čáp

charakteristika a popis:

Čáp černý – velmi plachý pták, hnízdo si staví ukrytý v hlubokých lesích, lidem se vyhýbá. Když se vylíhnou mladí, mají bílou barvu Peří jim tmavne s tím, jak rostou a dospívají.

Čáp je poměrně velký a těžký pták.

Je to pták brodivý, má dlouhé nohy, potravu nachází na podmáčených loukách okolo rybníků. 

Měří asi 100 cm

  • zkuste se doma také změřit

Rozpětí křídel 200 cm

  • zkuste najít na metru tuto délku

Váží od 1,5 do 4,5 kilogramu

  • zvažte se na osobní váze kolikrát jste těžší než čáp

Při letu mávne křídly 2x za sekundu.

  • 1 sekunda to je vyslovení slovního spojení JEDNADVACET a tak si zkuste říci slovo dvakrát a současně ve stoji pažemi mávnout v rozpažení vzhůru a dolů

Snáší 2-5 vajíček která se vylíhnou za 30-33 dní, 1 vajíčko měří 73x53mm.

Mládě se vyklube ze skořápky a za 14 dní umí stát, za 10 týdnů létá.

Nejstarší čáp se dožil 43 let, běžně se dožívají kolem 12 let Tvoří páry, které jsou si věrní

 a navrací se stále na jedno hnízdo.

  • promluvte si o délce věku lidí a čápů

Patří mezi ohrožené druhy a je i uměle chován v ZOO, například v Praze.

Je to elegantní fešák, má peří bílé barvy, jen konce křídel jsou černá.

Čáp, stejně jako ostatní ptáci, při běžném dešti nepromokne, po peří voda steče a tělíčko zůstane v suchu. Čápi nezpívají, jsou němí. Domlouvají se pohyby a klapotem zobáku.

  • zkuste si určit časový úsek ve kterém se doma budete dorozumívat bez mluvení, jen gesty

HNÍZDĚNÍ

ČÁP BÍLÝ

Žije v blízkosti lidí, staví si hnízda na vysokých budovách, továrních komínech.

Staví z klacíků, které šikovně proplétá do kruhu a vystele až 1 metr vysoké otevřené hnízdo drny, suchou trávou, najde i kousky provázku, látek i igelitu.

Součástí hnízda bývají i vestavěná hnízdečka vrabců. Nejstarší sledované obydlované hnízdo bylo 400 let staré. Čápi rádi sbírají lesklé předměty a blýskavé věci a jak stále sbírají a dostavují hnízdo může celá stavba dosahovat i váhy 1 tuny.

  • zkuste si tipnout, co váží jednu tunu např. osobní automobil

Čápi se od jara do konce léta vykrmují a utvoří si tukový polštář, zásoby energie na cestu.

Do Afriky letí čápi v září, cesta trvá 3 měsíce i ve výšce 9000m, vždy startují proti větru.

Při letu většinou plachtí, nechají se nést teplými proudy stoupajícího vzduchu nad pevninou. Proto se snaží nelétat nad mořem. Čápi
od nás létají přes Německo, Francii a Španělsko do jižní Afriky.

  • ukažte si na mapě kontinenty, moře a pevniny

K nám se vracejí v polovině března. Nejprve přiletí ptačí tátové, aby zkontrolovali hnízda a začali s opravami. Paní čápová přilétá později. Snese vajíčka a v jejich zahřívání se střídají, stejně jako v krmení mladých s tátou čápem.

Čápi vstávají ráno, když se rozední, pročistí si peří, protáhnou křídla a pak shání potravu, mláďatům ji nosí ve voleti. To je vak v krku čápa, tam si uloží různé živočichy a žoužel kterou se živí. Myši, slimáky, čolky, hady, žáby, hmyz.

Když čáp stojí na jedné noze, hlavičku a zobák uloží mezi dlouhá pera na krku, a tak odpočívá.

Chodí velmi elegantně a důstojně si vykračuje.

  • zkuste si také důstojně vykračovat

 

Vlaštovky

Jsou to další ptáčci, kteří vyhledávají lidská obydlí a zbavují nás obtěžujícího hmyzu.

Vlaštovky jsou také posly jara, vždy je lidé ochraňovali, říkali jim „nedotknutelní“.

Přilétají o něco později než čápi.  Je to zpěvný pták. Váží 20 gramů. Rozpětí křídel asi 30 cm.

Tělíčko měří 20 cm, peří má tmavé barvy. Křídla mají dlouhá a špičatá to jsou prodloužená ocasní pera, vypadají jako by měly v ocásku vidličku.

  • naměřte 20 cm, zkuste navážit 20 gramů

 Je to štěbetalka, zpívá vit vit ...

Hnízdo si staví v hospodářských budovách, v průjezdech statků, kravínech a chlévech. Hnízdečko vypadá jako miska přilepená
pod stropem. Je ze slin vlaštovek a hlíny, nahoře je otevřené a vystlané stébly a peřím.

Vlaštovka snese 3-7 bílých, hnědě skvrnitých vajíček a samička na nich sedí sama 14 dní.

O mladé se pak ptačí rodiče starají a krmí je jeden měsíc, pak jsou vlaštovky samostatné.

Živí se hmyzem, který chytají v letu nebo nad vodní hladinou, a tak i pijí.

 

 Rozšíření čápa bíléhoRozšíření čápa bílého s vyznačenými hnízdišti

 Poznávej ptáčky 1Poznej ptáky které přilétají na jaře mezi prvními

 Poznávej ptáčky 2V březnu se objevují drozdi zpěvní

 Poznávej ptáčky 3Čáp bílý a čáp černý

zopakuj si, kteří ptáčci odlétají do teplých krajin a kteří tu zůstávajíZopakuj si!

 Otázky a úkolyOtázky a úkoly

 

Poslechni si zpěv našich nejznámějších ptáčků, poslouchej i básničku, která ti napoví a podívej se na obrázek. Uhodneš jméno ptáčka?

https://www.youtube.com/watch?v=HJb4-EBfkY4

https://www.youtube.com/watch?v=fL5R6PRrQ1U